Freitag, 18. März 2016

Lemon Curd

English recipe below!

Lemon Curd wird ja klassisch mit Ei und Butter gemacht. Geht aber auch ohne :) Und es passt echt super auf Zitronen-Mohn-Cupcakes!






Zutaten:
  • 300 ml Zitronensaft
  • geriebene Schale der (5-6) Bio-Zitronen (je nachdem wie viele man für die 300ml braucht)
  • 300 g Zucker
  • ¼ TL Salz
  • ½ TL Kurkuma
  • 45 g Speisestärke
  • 3 EL Wasser
  • 50g Alsan

Zubereitung:

  • 5-6 Bio-Zitronen abreiben
  • Wenn man nicht so viele Zitronen hat, geht Zitronensaft aus der Flasche auch, aber die Schale macht das Ganze noch besser!
  • Zitronen auspressen
  • Zitronensaft durch ein Sieb geben, wenn man besonders feinen Lemon Curd möchte. Wer Fruchtfleisch drin haben will, kann den Schritt auch überspringen. 
  • Stärke mit Wasser anrühren.
  • Zucker, Salz, Zitronensaft, Zitronenschale, Kurkuma mischen und zum Kochen bringen
  • Stärke unterrühren.
  • Erneut aufkochen.
  • Alsan dazu geben.
  • Verrühren. In Weckgläser füllen (oder auf Cupcakes kippen).
  • Fertig!

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English recipe:

Lemon Curd is conventionally made with egg yolk and butter. But you can easily make it without animal products. :) And it works so well with lemon poppy seed cupcakes!





Ingredients:
  • 300 ml lemon juice
  • zest of (5-6) organic lemons (whatever it takes to get you 300ml)
  • 300 g of sugar
  • ¼ tsp of salt
  • ½ tsp of turmeric
  • 45 g of corn starch
  • 3 tbsp of water
  • 50g of vegan butter (if you're using a salted vegan butter such as Earth Balance, omit the ¼ tsp of salt)

Instructions:

  • Zest 4 to 5 organic lemons
  • Juice the zested lemons.
  • If you don't have enough organic lemons, just use lemon juice from a bottle... but the peel of the lemons (don't use the pesticide-y non-organic for their peel!!) adds a little extra to the whole thing.
  • Pour the juice through a fine sieve if you want extra smooth lemon curd. If you prefer lemon pulp in your lemon curd, skip this step.
  • In a small bowl, mix starch and water until the starch has fully dissolved. 
  • Mix salt, sugar, lemon juice, lemon zest, and turmeric. Bring to a boil in a small pot.
  • Add starch/water mix.
  • Briefly boil.
  • Add vegan butter and stirr until it dissolves.
  • Pour into jars (or onto your cupcakes).
  • Done!